Bucatarie Bulgareasca

VRESKULE

Ingrediente

- untura cât o nuca
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
- un vârf de lingurita
- bicarbonat de sodiu stins in otet
- 3 galbenusuri de ou
- 3 cani(de lapte)faina

Mod de preparare
Se face aluat moale.
Se întinde,se taie sub forma de panglici de 1-1,5 cm latime si de 5-6 cm lungime.
Se prajesc in ulei sau untura.

BANITA


Ingrediente
0,5 litri  apa
1 lingura  sare
1  lingura  otet

Mod de preparare
Se face aluat cu faina cat cuprinde, aluatul sa fie mai moale. Se framanta bine cu mana, pana se desprinde aluatul de pe degete. Se imparte in mai multe bucati. Fiecare bucata se framanta separat se acopera si se lasa la odihna 20 - 30minute
Se stropeste foaia cu ulei sau untura topita, dupa care se pune umplutura :  branza sarata, branza dulce, ludaie indulcita. Se pune in tava si se lasa la cuptor 25-30 minute la 200-220 grade.

 

PLACINTA (cu drojdie)

Ingrediente
-se bate un ou intreg
-o lingurita sare
-o linguta zahar
- o lingura ulei sau untura
-drojdie
-0.5 litru lapte diluat cu apa(0.25 lapte+0.25l apa)
Se toarna peste ingrediente. Se lasa  10 minute pentu dospire.
Se face aluatul cu 1kg faina, care se adauga incet, in ploaie, amstecandu-se mereu, cam 10-15 minute, pana  se desprinde aluatul de pe mana.

Mod de preparare
Se toarna aluatul pe un platou tapetat cu faina, iar vasul unde s-a facut  aluatul il ungem cu ulei peste tot, iar apoi punem aluatul din in vas. Acoperim vasul, se lasa la dospit cca 30 minute.
Este de preferat sa fie aproape de o sursa de caldura(iarna). Aluatul creste il punem pe platoul tapetat cu faina, il impaturim de 3-4 ori,se mai lasa 10 minute sa se odiheasca, dupa care il intindem cu sucitoarea.
Se pot face colaci umpluti cu branza sarata, dulce, cu mac, cu nuci.
Inainte de a pune umplutura se unge aluatul cu ulei sau untura.
Deasupra colacii se ung cu galbenus batut cu putin ulei. Se pun colacii in tava unsa cu ulei sau untura.
Se aprinde cuptorul la 220 grade, timp de coacere 25-30 minute.
Din aluat de pot face si gogosi.
                                             

Pofta buna !