Bucatarie Sarbeasca

1. Cesnița

Ingrediente:
foi de placintă(2 pachete), margarină sau ulei, 500 g nucă macinată                           
Pentru sirop: 2 cesti zahăr, 2 cesti apă, 200 g miere

Preparare:
Se ia o tavă, se așează foile (4 foi) unse fiecare cu o lingură de ulei/margarină. Se pun restul de foi una câte una (pastrați 4 foi pentru a le pune deasupra) care se ung
și peste care se presară nuca măcinată . Se așează la sfarșit cele patru foi unse si ele,fiecare in parte, cu ulei sau margarină. Se stropește cu puțină apă foaia de deasupra, se taie in patrate si se bagă la cuptor. Se lasă cam o ora, timp in care se prepară siropul. Ingredientele pentru sirop se pun la fiert cam 5 minute. Când cesnița s-a răcit se toarnă siropul (fierbinte) pe toată suprafața.

2. Gujvanița

Ingrediente:
•    10 foi de placinta rotunde sau 5 pătrate
•    300 g brânză telemea sărată
•    1 praf de copt
•    200 ml lapte acru sau iaurt
•    100 ml apă minerală
•    3 oua intregi

Preparare:
Se bat ouale intregi cu laptele acru, apa, brânza zdrobita cu furculița si praful de copt.
Se întinde o foaie in tavă bine unsa cu ulei sau unt si se pastrează una pentru final. Celelalte 8 foi se "șifonează" in compoziție și se distribuie in tavă, una câte una; restul de compoziție se toarnă pe deasupra si se acoperă cu foaia rămasă, încât arată ca o tartă. Se ințeapă cu furculița și se dă la foc iute până se rumenește.

Se servește caldă sau rece.

Timp de preparare: 40 min

3. Bezele sârbești


Ingrediente:
•    125 g zahăr pudră
•    2 albușuri
•    1 pachet de zahăr vanilat


Mod de preparare:
Se bat foarte bine albușurile,se adaugă câte puțin zahărul și se bate in continuare până se obține o spumă tare. Se așează pe hârtie,unsă cu unt, cu lingurița, bule din albușul bătut, se presară pe ele zahăr vanilat și se pun la cuptor, cu focul foarte moale ,ca să se intărească și usuce încetul cu încetul. Când sunt gata se desprind de pe hârtie și se așează pe un platou.
Se pot lipi două câte două punând între ele o cremă.
Timp de preparare: 30 min
 

4. Pljeskavica (plieskavița)

    Pljeskavica este faimoasa specialitate sârbească, un fel de hamburger uriaș.Se poate servii la fel ca un grătar, dar și ca un hamburger. Singuri vă puteți alege ingredienetele care însotesc hamburgerul: ceapă, roșii, sosuri, muștar, salata de varza etc...

5. Cevapi

Cevapi sunt similari ca aspect cu micii romanești. Compoziția lor însă diferă, dar și gustul. Cevapi se servesc într-o lipie rotundă cu multă ceapă.

6. Teleca corba (telecia ciorba)

 

 Ciorba de vițel  este cea mai populară ciorbă în Serbia.

7. Burek

Burek este plăcinta tradițonală sârbească.

Poate fi cu brânză sau  cu carne.