Bucatarie Slovaca


1. Găluște tăuțești


 Ingrediente :
1 kg făină
50 g drojdie
1 ou, 4 dl apă
1 linguriță zahăr
1 lingură ulei

Preparare:
Se amestecă drojdia cu laptele și zahărul până la omogenizare după care se adaugă făina împreună cu uleiul, oul și sarea. Se frământă aluatul  și se lasă la dospit într-un loc cald. Aluatul dospit se întinde pe planșeta de lemn (cca 2cm) și se taie cu paharul. Lăsăm bulinele obținute să se odihnească puțin, după care le așezăm pe o tigaie de teflon unsă înainte cu untură. Găluștele se așează în tigaie jur împrejur pe două rânduri și fiecare rând se unge cu pana cu ulei. Se adaugă apă, dar apa nu are voie să acopere în totalitate găluștele și se acoperă tigaia. Cât timp găluștele se fierb nu avem voie să descoperim tigaia. Când nu mai ies aburi de sub capac, se aude sfârâitul și se simte mirosul găluștelor care încep să se prăjească, se iau de pe foc și se mai lasă acoperite 5 minute, apoi se ung din nou cu pana cu ulei și se scot una câte una cu furculița. După aceasta se pot presăra cu brânză dulce sau sărată, cu mac, nucă măcinată cu zahăr sau cu scorțișoară.Poftă bună!

2. Supă de chimen


Ingrediente:
2 linguri untură
1 lingură chimen
o ceapă mică, puțină boia roșie
frunze de pătrunjel sau țelină
2 ouă, sare
1, 5 l apă
pâine

Preparare:
Chimenul, ceapa mărunțită și frunzele de pătrunjel se prăjesc în untură, se adaugă boiaua, după care se toarnă apa. Se adaugă sarea și se lasă să fiarbă la foc mediu. În supa fiartă adăugăm ouăle bătute și lăsăm încă puțin la fiert. Separat, pâinea tăiată în cubulețe se prăjește în untură. Pe farfurie se așează pâinea prăjită după care se pune supa fierbinte. Înainte de servire se presară frunza de pătrunjel sau țelină tocată mărunt. Poftă bună!

3. Tocană cu cârnați și tărhană


Ingrediente:
200 g cârnaț subțire afumat
1 ceapă mare
500 g cartofi
200 g tărhană
untură

Preparare:
Se călește ceapa în untură, se adaugă cârnațul tăiat bucăți și cartofii tăiați cubulețe. Totul se acoperă cu apă și se lasă la fiert 15-20 minute. Apoi se presară în ploaie tărhana (cuș cuș de casă) și se lasă la fiert 10 minute.

4. Salam de vară

Ingrediente:
10 kg carne de porc
180-200 g sare
80-100 g usturoi zdrobit
250-300 g boia roșie (3/4 dulce, ¼ iute)
100 g piper macinat
3-5 g chimion
5 g zahăr

Preparare:
Se amestecă bine. Umplerea se face în rotocoale de porc sau de vită cu diametrul de 40, care în prealabil se taie la 40 cm și se leagă la un capăt. Umplerea se face cât mai tare și se leagă la capătul celălalt. Salamul se lasă la zvântare minimum 24 de ore, după care se pune la afumat. Afumarea se face cu rumeguș (minim 3 zile- 2 fumuri/zi). Distanța între salam și sursa de fum să fie cât mai mare ca fumul să fie rece. După afumare membrana trebuie să fie bine uscată.
Păstrarea se face în spații cu microclimat adecvat: curenți de aer, fără umiditate și căldură. Maturizarea în cca 4-6 luni- pierde aprox. 40%.
 

5. Grilias


O parte nucă, două părți zahăr
Griliașul este un preparat tradițional, figurinele din griliaș dăruindu-se mirilor în ziua nunții sau tinerei familii la botezul copilului.
Se caramelizează zahărul în care se omogenizează nuca tăiată mărunt. Compoziția caldă se întide pe șabloane speciale (diferite forme in funcție de eveniment) sau pe un blat de marmură pentru a nu se lipi. După ce formele se răcesc ele se ornează cu fondant de diferite culori.