Dansuri Germani

BANATER ROSMAREIN

Ansamblul folcloric german "Banater Rosmarein" a fost înfiintat în anul 1992 cu scopul de a pastra si transmite valorile culturale ale germanilor din Banat. Ansamblul numara astazi în jur de 80 de membrii activi cu vârste cuprinse între 8 si 35 de ani.

Numele formatiei este dat de planta rosmarin care joaca un rol important în viata comunitatii germanilor din Banat, fiind prezenta la cele mai importante momente: la botez si la nunta, la sarbatoarea hramului bisericii (Kirchweih), la taierea porcului, la sarbatoarea pomului de mai (Maibaumfest), a portului popular (Trachtenfest), etc.

Pentru a asigura pastrarea si transmiterea dansurilor si cântecelor specifice copiilor a luat fiinta în anul 1997 grupul de dans de copii "Hänschenklein".

 l  Activitati în cadrul ansamblului:
• spectacole de dans si cântec folcloric german
• culegere de folclor
• schimburi culturale cu formatii din strainatate
• organizarea de festivaluri folclorice, spectacole interetnice, etc.
• seminarii de dans popular german pentru tineri instructori
• seminarii ce vizeaza transmiterea informatiilor privind istoria,
   traditiile si obiceiurile germanilor din Banat
• tabere de limba germana
• seminarii cu teme diverse: team-building, comunicare si
   conflict, etc.
• activitatii recreative: excursii, activitati sportive, etc.

"Banater Rosmarein" a reprezentat comunitatea germana din Banat la numeroase festivaluri folclorice si schimburi culturale din Ungaria, Slovacia, Austria, Germania, Elvetia, Franta si Irlanda.

Formatia de copii "Hänschenklein" pune pe scena dansuri, jocuri si cântece specifice vârstei lor din regiunea Banatului, dar care se regasesc si la celelalte comunitati germane din România.
Goldne, goldne Brücke, Gretel, Pastetel, Ringa, Ringa, Reia, Schwarze Köchin, Zipfelmütze, etc.

Ansamblul "Banater Rosmarein" include în repertoriul sau dansuri populare germane, cântece si jocuri dansante din Banat, zona Satu Mare si Bucovina.
Banat: Fingerlitanz, Hans so, Hosendrücker, Schmied, Schusterpolka, Polstertanz, Besentanz, Rediwa, Brauttanz, etc.
zona Satu Mare: Hopapiedl, Amerikaner, Ratzentanz, etc.
• Bucovina: Kreuz-Vierer, Plätschertanz, Einfache Masur-Polka, Müllertanz, etc.

În urma a numeroase actiuni de culegere a folclorului german din regiunea Banat întreprinse în ultimii ani, ansamblul a pus pe scena obiceiuri si momente din viata comunitatii germane (de ex.: balul de duminica, nunta, etc.), complex ce cuprinde pe lânga dansurile traditionale, si cântece, jocuri si versuri tematice.

Cântecele din repertoriu provin din patrimoniul cultural al germanilor din Banat, reprezentându-i atât pe svabii din zona de câmpie si deal, cât si pe germanii din regiunea montana de origine austriaca si "pemii" din zona satului Garâna, care provin din Boemia. Printe aceste cântece se numara: Hans bleib to, Hem geh ich net, Blaue Fenster, Wenn ich auf die Alma geh, O, Nachtigall, Mei Chrischtian, etc

 Auf der grünen Wiese
Aceasta melodie este raspandita in fostele regiuni maghiare ale monarhiei austro-ungare, fiind cunoscuta si sub numele de "Kreuzpolka".

Hosendrücker
Conform lui Karl Reb acest dans era precedat de cele mai multe ori de un Ländler. Melodia a fost pusa la dispozitie de Franz Metz (n. 1955), a carui tata Martin Metz (n. 1933) a condus fanfara din Darova.

Schmied
Dansul fierarului a fost raspandit pe intreg teritoriul Germaniei sec. 19 si des intalnit in cele mai multe regiuni din sud-estul Europei colonizate in sec. 18 si 19 cu populatie germana.

Begräbnistanz
Cu acest dans de "inmormantare a nuntii" se incheiau traditionalele nunti svabesti.