Retete nemtesti

Salzkipferl (cornulete cu sare)
 

coca:
750g faina, 1 lungura zahar,40g drojdie
0,4l lapte caldut, 1 lingurita sare, 0,1l ulei
sau 150g unt

pentru uns:lapte condensat
pentru presarat: sare si chimen
pentru uns tava:unt

Faina se pune intr-un bol, in mijloc se face o adancitura
in care se pune zaharul, drojdia si laptele. Apoi se acopera si
se lasa 15 min la dospit. Dupa aceea se adauga laptele si sarea. Se amesteca
cu o lingura de lemn pana se obtine o coca omogena. Uleiul sau
untul se framanta, se adauga la coca dupa care se acopera compozitia si
se lasa 30 min sa creasca. Apoi coca se imparte in bucati de marimea
unui ou, se presara faina peste ele si se intind pana la formarea
unor ovale de 15 cm lungime. Acestea se ruleaza in forma cornuletelor
si se aseaza in tava unsa lasandu-se inca 20 min pentru a creste. Dupa ce
se ung cu laptele condensat si se presara sarea si chimenul pe ele,
se baga la cuptorul preincalzit(200°) timp de 30 min.

Cornuletele se pot face si cu umplutura de sunca sau carne tocata.

pentru umplutura de sunca:
200g sunca taiata marunt, 1 ou,
2 linguri smantana, 1 lungurita mustar se amesteca si se adauga
sare si piper dupa gust.

pentru umplutura de carne tocata:
se calesc 1 ceapa si 250g carne tocata.
se adauga 1 catel de usturoi, 1 ou, 1 lingurita boia,2 linguri smantana,
100g branza data pe razatoare. Se condimenteaza cu sare, piper dupa gust.


Schupfnudeln (taitei)


coca:
800g cartofi, 40g unt, 200g faina, 2 oua, 50g gris,sare

pe langa acestea:
3l apa, sae, e lingura ulei, 3 linguri unt, 5 linguri pesmet,
zahar pudra

Cartofii se fierb timp de ~ 30 min pana devin moi dupa care se curata
si se zdrobesc cu o furculita. Se amesteca cu unt, faina, oua, gris si
sare cat sunt calzi, pana se obtine o coca omogena. Se ruleaza pana ce
coca atinge grosimea degetului mare. Din ea se taie apoi taitei de cate
5 cm lungime. In 3 l apa fiarta cu sare si 1 lingura ulei se pun
taiteii, se lasa 10 min. Intr-o tigaie cu unt se prajeste pesmetul pana
devine maro deschis. Se adauga taiteii(pusi la scurs intre timp), scuturand
tigaia pana ce taiteii sunt acoperiti cu pesmet. Se presara zaharul pudra
si se servesc cu marmelada sau compot.